Van alle methoden heeft laser ontharing de meeste facetten. Hierdoor vereist het meer kennis van het proces om de juiste keuze te maken. Laser ontharing is een veilige en efficiënte manier om definitief te ontharen. Het is geschikt voor bijna elk lichaamsdeel en hoewel er meerdere behandelingen nodig zijn, ervaren de meeste mensen de resultaten als zeer positief.

Onze tip: raadpleeg na orientatie op deze site een gekwalificeerd persoon om voor u de beste methode te selecteren.

Tip: In de meeste grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Alkmaar, NIjmegen, Eindhoven, Maastricht en Enschede. Zijn specialisten te vinden die over voldoende ervaring en kwalificatie beschikken om u te helpen kiezen bij het juiste type laser ontharing.

De Laser

Om te ontharen wordt met deze methode een laser gebruikt, deze laser beschadigd het haarzakje van de haar zodat de haar niet terug kan groeien. De laser beïnvloed hoofdzakelijk donker haar, donshaartjes kunnen dus niet behandeld worden aangezien deze niet donker genoeg zijn. Laser ontharen is sinds de jaren 90 op de markt en heeft een constante ontwikkeling doorgemaakt. Laser ontharing staat bekend als een permanente manier van ontharen. Dit houd in er na een observatieperiode van ongeveer 10 jaar of meer doorgaans geen haren terug groeien. Een soortgelijke methode als de laser is het ontharen via IPL.

ontharentips-laser

Hoeveelheid Herhaal Behandelingen

Drie tot zes herhaal behandelingen met een tussenperiode van vier tot zes weken wordt over het algemeen geadviseerd. Afhankelijk van het lichaamsdeel en de persoon kunnen extra herhaal behandelingen nodig zijn om de 3 maanden tot een jaar. Echter, sommige mensen hebben geen extra herhaal behandeling nodig voor jaren. Wetenschappelijke studies met een evaluatieperiode tot 2 jaar waarin de extra herhaal behandelingen plaatsvinden, laten bevredigende resultaten zien.

De meeste mensen reageren goed op de behandelingen van laser ontharing. Sommige ervaren een milde prikkel of tintelend gevoel als het laserlicht actief is. De meeste specialisten in laser ontharing verminderen het prikkelende gevoel door een koelend element te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een ventilator of verkoelende gel.

Hoewel het mogelijk is resultaat te zien na slechts één behandeling, zal het waarschijnlijk een kleine reductie zijn en geen volledige ontharing. Dit is omdat het haar in verschillende fases groeit. Laser ontharing kan alleen haar beïnvloeden dat in de groeifase is. Hoewel het exacte aantal behandelingen dat nodig is varieert, is het redelijk normaal om een duidelijk verschil te zien na drie behandelingen.

Een maand na de eerste laser behandeling kan een gedeelte van het haar weg zijn, maar andere haren kunnen weer terug groeien. Dat haar is het nieuwe haar dat niet beïnvloed was tijdens de vorige sessie. Soms kunnen ook haren terugroeien uit behandelde haarzakjes. Dit kan gebeuren door een onervaren behandelaar, een te lage laser sterkte of de verkeerde machine. Soms keert het haar ook terug als alle voorgaande redenen niet van toepassing zijn. Herhaal behandelingen zijn nodig bij laser ontharing.

Wat Te Doen Tussen Laser Ontharing Sessies

De meeste mensen die regelmatig hun ongewenste haren weghalen zijn gewenst aan een direct effect. De haren zijn meteen verdwenen. Laser ontharing werkt in tegenstelling tot de meeste methoden anders en haren zullen niet direct weg zijn. Men moet wachten totdat het lichaam de behandelde haren uit het lichaam duwt. Maar zodra ze dit zijn, zal de huid glad moeten blijven voor enkele weken.

Na een laser ontharing sessie zal de huid enkele weken glad zijn, daarna zullen nieuwe haartjes terugkeren. Hoewel het verleidelijk is om deze nieuwe haren weg te halen is het belangrijk om dit niet te doen. De opvolgende sessie zal effectiever zijn als de haren hebben kunnen groeien. De meeste behandelaars zullen dit ook adviseren.

Haar groeit in verschillende fases: de actieve groeifase, de transitiefase en de rustfase. Alleen groeiende haren kunnen effectief behandeld worden. De haren die in de rustfase zitten worden niet beïnvloed. De meeste behandelaars zullen dan ook adviseren alleen direct na een behandeling zelfstandig de haren weg te halen.

Lasertypes

Er zijn verschillende soorten lasers die gebruikt kunnen worden voor laser ontharing. Elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

  • De Diode laser is één van de meest gebruikte lasers bij laser ontharing. In vergelijking met andere lasers is het risico op huidbeschadigingen erg klein. De Diode laser komt meestal met een koelsysteem dat de huid afkoelt tijdens de behandeling. Dit type laser is veelzijdig en kan gebruikt worden op meerdere typen huid.  Het heeft de voorkeur van vele behandelaars en kan grote vlakken snel en efficiënt behandelen.
  • De Alexandrite laser is een andere veelgebruikt lasertype dat snel en efficiënt werkt. De laser is populair omdat het snel grote vlakken kan behandelen en omdat het vele typen haar goed kan behandelen en omdat het afgesteld kan worden op de grofheid van het haar. Deze laser komt meestal ook met een koelsysteem voor de huid. Een nadeel van deze laser is dat het pigment veranderingen kan veroorzaken bij mensen die geen zeer licht gekleurde huid hebben. Informeer goed bij uw behandelaar.
  • De Long Pulse Nd: YAG laser kan gebruikt worden op alle huidtypes, waaronder een donkere huid en mensen met een gebruinde huid(zonnebank/vakantie).  De laser werkt snel en efficiënt en kan grote vlakken behandelen. Echter, veel patiënten ervaren een pijnlijke behandeling met dit systeem. Deze laser kan overwogen worden als je een donkere huid hebt of zeer grof haar. De laser werkt minder goed op lichtgekleurd haar en fijn haar.
  • De Ruby laser is een laser die zich heeft bewezen als een effectieve manier om te ontharen. Echter neemt het gebruik van deze laser af, reden is dat de alternatieve lasers sneller, veiliger en effectiever werken. De ruby laser is niet geschikt voor mensen met een donkere huid en behandeld kleine oppervlakken per applicatie. De laser is het meest effectief voor mensen met een lichte huid.

Risico’s

  • Laser ontharing kan potentieel leiden tot tijdelijke of permanenten beschadiging van de huid. Hoewel permanente beschadiging zeer zeldzaam is, bestaat het risco wel, hoe klein het ook is. Dit komt omdat het soms moeilijk is te voorspellen hoe de huid zal reageren op de laser. Sommige mensen met een zeer gevoelige huid hebben daardoor meer kans op beschadiging. Een voorbeeld van huidbeschadiging die kan ontstaan is hypo – en hyperpigmentatie, wat staat voor het lichter en donkerder worden van de huid. Hoewel deze condities uit zichzelf weg kunnen gaan, is er ook een klein risico dat deze permanent zijn.
  • Een risico bij laserontharing is ook dat brandwonden, littekens en blaren kunnen ontstaan tijdens de behandeling. Hoewel blaren en littekens zeer zeldzaam zijn komen brandwonden vaker voor. Het is daarom van belang om een ervaren en gekwalificeerde behandelaar uit te kiezen. Goedkope klinieken met prijzen die te mooi lijken om waar te zijn kunnen het best vermeden worden. Bij deze klinieken heb je een grotere kans om behandeld te worden door onervaren personeel en kwalitatief mindere lasers.
  • Heb je een donkere huid, dan moet je extra zorgvuldig zijn in het selecteren van een laser ontharingskliniek. Niet elke behandelaar heeft namelijk ervaring met het behandelen van donkere huidtypes. De donkere huid absorbeert meer laserlicht en voorzichtigheid is geboden om niet de huid te beschadigen tijdens behandeling.

Hoewel het risico op een huidbeschadiging dus wel aanwezig is, is het belangrijk te beseffen dat de kans hierop zeer klein is, zeker als je een behandeling neemt bij een ervaren behandelaar.