IPL staat voor Intense Pulse Light, hoewel IPL geen laser is kan het er wel mee vergeleken worden. Het hoofdzakelijke verschil in techniek is dat de laser een specifiek bepaalde golflengte van licht gebruikt. Terwijl IPL ontharing het volle spectrum toepast. IPL gebruikt intensieve belichting in plaats van één laserstraal.

IPL en laser werken op dezelfde manier. Door een grote hoeveelheid licht in de haar te stralen wordt het haarzakje verhit, waardoor het afsterft. Oorspronkelijk was IPL ontwikkeld om huidcondities te behandelen. Het neveneffect was dat ook haarverlies optrad bij de patiënten. Dit heeft geleid tot de huidige vorm van IPL.

Onze tip: Omdat er veel verschillende soorten IPL apparaten in gebruik zijn die niet allemaal even effectief zijn voor iedereen is het belangrijk een ervaren behandelaar te kiezen. De meeste zijn te vinden in: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Alkmaar, Nijmegen, Eindhoven, Maastricht en Enschede.

IPL is een manier van permanente ontharing, tegenwoordig zijn er ook thuisgebruik apparaten beschikbaar waarmee je jezelf kunt verzekeren van een permanente ontharing. Zie deze informatieve review.

Sommige claimen dat ontharing via een IPL behandeling sneller is dan bij een laser behandeling. Omdat IPL grotere vlakken per keer kan behandelen. Anderen claimen dat een laser het meest efficiënt is, zeker de diode laser, en dat IPL ontharing doorgaans meer tijd kost dan laser ontharing.

Hoewel nieuwe technologie het mogelijk heeft gemaakt voor een IPL behandeling om meerdere soorten haar te behandelen. Blijft de techniek minder effectief tegen haar dat weinig tot geen pigment bevat. Zonder pigment hebben de lichtstralen minder effect en hierdoor wordt het haarzakje niet voldoende opgewarmd. Dit betekend dat lichtgekleurd haar zoals wit, grijs en rode haren niet goed reageren op IPL behandelingen.